BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

insan yang memahami...

Thursday, August 25, 2011

huhu...SahAbaD..

sahabat...
adakah engkau sahabatku...
jikalau aku bukan sahabatmu...
adakah engkau temanku...
jikalau aku bukan temanmu...
terimalah aku menjadi temanmu...
jikalau engkau tidak mahu menerimaku...
jadikanlah aku sahabatmu...

kerana aku memerlukan sahabat dan teman...
disaat aku tersesat...
dimasa aku alpa dengan kehidupan duniawi...
dikala aku terlupa akan kewajibpanku sebagai hamba...
kerana disaat,dimasa dan dikala itu...
engkau boleh membantuku...

menunjukkan aku jalan keluar disaat aku tersesat...
membimbingku dimasa aku alpa...
mengingatkan aku dikala aku terlupa akan tanggungjawabku...
untuk membantu menegakkan panji-panji islam...
untuk membantuku membina semula keagungan islam...

dan disaat engkau tersesat...
dimasa engkau alpa...
dan dikala engkau terlupa...
akan ada aku...
untuk membantumu...
akan ada aku...
untuk menunjukkanmu...
akan ada aku...
untuk mengingatkanmu...

kerana itu adalah tanggungjawabku...
untuk membantumu...
dan itu jugalah tanggungjawabmu...
untuk membantuku...

ingatlah hai sahabat dan teman2...
kita hanyalah manusia...
manusia yang sering lupa...
sering lupa segala-galanya...
untuk itu...
kita memerlukan sahabat dan teman2...
untuk kita saling...
ingat-mengingati...

BerSyuKurkAh kItA...



Syukur...

bersyukurkah kita...

adakah kita sudah lupa,

ataupun kita alpa dlm hidup kita

sehingga kita lupa untk bersyukur kpdnya...

bersyukur kpd allah yg maha esa..

tidak takutkah kita kpdnya..

adakah kita sudah lupa kpd nikmatnya yg dilimpahkan kpd kita..

ataupun kerana kita sudah merasa besar dgn pangkat

dan dgn kekayaan kita..

sehingga kita lupa untk bersyukur kpdnya...

adakah kita ingin menjadi,

menjadi seperti kaum bani israel..

kaum yg tdk puas dgn apa yg ade..

adakah kita ingin kufur kpdnya...

bertaubatlah kita kpdnnya dgn penuh keinsafan,

jika kita merasa kita tlh kufur kpdnya...

bersyukurlah kita walaupun sekadar lafaz didalam hati ..

ataupun dgn bersujud syukur kpdnya..

bersyukur itu adalah tanda terima kasih kpdnya...

terima kasih diatas nikmat yg tlh diberikannya kpd kita...

bersyukurlah....
::(

Sunday, July 31, 2011

huhuhu...

Saya suka tengok jari awek saya...
Cantik betul... Sungguh!Sampai takut nak pegang...
Bukan takut patah...Tapi takut nanti jari kitorang
tak boleh tolong each other
Di satu hariyang giler forever depan yang maha Esa...

Saya suka tengok rambut awek saya...
Cantik betol... Sungguh!Sebab tu saya belikan tudung...
Bukan sebab jeles orang lain tengok jugak....
Tapi takut nanti terbakar dek api neraka
Di suatu hari yang giler forever..

Saya suka tengok body awek saya....
Cantik betol... Sungguh!Sebab tu saya belikan dia telekong
Supaya mase die jumpa dengan Kekasih die
Yang Utama Dia lagi cantik danberseri menghadap Nya.
Saya pun tumpang dapat pahala. Pheh syoknye...

Saya sedih tengok awek saya Tak tido,
tak makan rindu kat saya...Saya pun macam tu jugak,
problem yang sama..Die tanya apa ubatnya?
Saya pun bagi die Quran untuk penenang jiwa...
Semoga lebih cintakan Nya dari saya...

Saya sedih tengok awek saya
Selalu pesan macam-macam kat saya...
"Makan, minum, drive elok-elok tau..
Nanti awak sakit saye susah ati bla bla bla bla" katenya...
Tapi bila tengok movie sama-sama burn asar maghrib
gitu Die tak katasatu aper pun...Berdosanye saya....


Kesimpulannya saya memang sayang dia...
Nak jumper die giler forever...
Yang forever punye forever...
Di dunia dan akhirat terutamanya,
Janji nak share heaven sama-sama...
Bahagia selamanya...

Semoga kami saling mengingati,
Dosa sendiri pun infiniti...
Nak tanggung dosa dia lagi pulak lepas ni...
Semoga kami menginsafi diri...
Ya Allah ampunkanlah kami....
Semoga kami dapat bersama selamanya nanti..

Saturday, July 30, 2011

PuaSE iS bAcK...


salam..
bertemu kembali kita di ini..
puase dah dkt giler nie..
esk 1/8/2011 akn bermulanya puase..
x sabr rasenyer nak pose esk..
bleh buat bnyak pahale..
klu rajin buat baek rr..

tp sebenarnye pose bleh menjdi
stu medan untk kte hmba allah nie menambahkn
pahala dgn memperbnykkn amalan kebaikan..

x der pape nk tls agy nie..just nak ckp..
enjoy puase tu..
jgn nk ponteng pose..
hehehe..

Friday, July 8, 2011

Kptsn Stgh thn yg lmbt kluar..

KEPUTUSAN PEPERIKSAAN SETENGAH TAHUN..

BAHASA MELAYU :66% B
BAHASA INGGERIS :66% B
BAHASA ARAB :59% C
GEOGRAFI :65% B
SEJARAH :73% B
KHB/KT :53% C
SAINS :50% C
MATEMATIK :45% C
PENDIDIKAN ISLAM:69% B

KEDUDUKAN DLM KELAS:1/37

RANKING TINGKATAN 3:114/4??

Thursday, June 9, 2011

DeDauNan...

perempuan adalah daun
lelaki adalah angin
yg datang tiba-tiba
meniup rindu
menghembus asa
membuai daun
hingga kadang
daun menjadi hijau segar
namun ketika angin berlalu
hilang begitu saja di putaran waktu
daun itu menguning
sebelum sang waktu menjumputnya
karena terjatuh di tanah
inginku
biarlah daun itu gugur
karena kehendak Sang Alam
bukan karena
tiupan kencang sang angin kembara
atau bukan
karena tangkainya menjadi lemah
ketika tahu angin tlah pergi
menghilang
tanpa bekas
meninggalkannya layu
membiarkannya kering
terjatuh
terkubur debu bumi
itulah perempuan
tempatnya mencari kesejukan
dan dipaksa dikeringkan
yang sering tak terpikirkan
dilupakan
akan kekuatannya

Wednesday, June 8, 2011

DeStiNaSi CiNta...

Menyingkap tirai hati mengintai keampunan
Di halaman subur rahmatMu tuhan
Tiap jejak nan bertapak debu kejahilan
Akan ku jirus madu keimanan
Tidak ternilai air mata dengan permata
YAng bias memadamkan api neraka
Andai benar mengalir dari nasuha nurani
Takkan terpaling pada palsu duniawi
Destinasi cinta yang dicari
sebenarnya terlalu hampir
hanya kabur kerna dosa di dalam hati
telahku redah daerah cinta
yang lahir dari wadah yang alpa
tiada tenang ku temu
hanya kecewa yang menyelubungi
ku terokai segenap maya
dambakan sebutir hakikat
untukku semai menjadi sepohon makrifat
moga dapat ku berteduh direndang kasihmu
namun ranjaunya tidak akan sunyi
selagi denyut nadi belum terhenti
durjana syaitan kan cuba menodai
segupal darah bernama
HATI...
lestarikan wadi kalbuku oh tuhanku
leraikan daku dari pautan nafsu
biarpun sukar bagiku mengharap ampunanMu...
Wahai tuhanku Ya ALLAH....